fredag 12 januari 2018

Välkommen till vår bokblogg om ungdomsklassiker!


Alla har nu var sin bok och det är dags att börja läsa ungdomsklassiker!

Första uppgiften till boken, efter du har läst ca 20 sidor, är att skriva en kort sammanfattning om vad som hittills hänt som en kommentar här nedan i bloggen. Det är viktigt att ha med titel, författare. vilka personer som boken verkar handla om, något om miljön, t ex stad, land, som boken utspelas i samt vad som hittills har hänt och vem är det egentligen som berättar det som händer?

Därefter skriver du ned några frågor eller funderingar till boken i bloggen, t ex "Fanns det verkligen månraketer när den här boken skrevs?" eller "Jag undrar om Jenny kommer att få träffa sina föräldrar i slutet?". Det här frågorna och funderingarna blir viktiga när vi ska ha boksamtal senare i januari.

Använd ditt förnamn + ev första bokstav i ditt efternamn, så att vi vet vem som skrivit vad =)

Uppgiften ska vara klar senast fredag v 3. Hör av dig om du undrar över något!

Trevliga läsupplevelser!
önskar
Åsa

24 kommentarer:

  1. Boken jag läser heter Det lilla huset i stora skogen och är skriven av Laura Ingalls Wilder. På de första 20 sidorna står det bara att huvudpersonen Laura och hennes föräldrar och syster bor i en liten grå timmerstuga i en jättestor skog. Det finns inga andra människor där och Laura har typ aldrig varit utanför skogen. Men det finns många djur i skogen och Lauras pappa måste döda alla djuren så att de kan äta dem sen i vinter. Han dödar massor av djur och hänger upp de i träd i trädgården. Laura tycker att det är väldigt roligt och hon gillar verkligen att grilla grissvansar.
    Kommer Laura och hennes familj dö i svält under vintern?

    Lovisa E

    SvaraRadera
  2. Gustav S Robinson Kruse Författare: Daniel Defoe
    Nu när jag har läst cirka 20 sidor så får jag en uppmålad bild av att boken kommer handla mest om en person som heter Robinson Kruse. Han är 17 år när boken utspelas. Två bröder har han haft också, men både hade avlidit. Han kommer från 1600-talets England. Robinsons pappa ville att han skulle bli utbildad och så småningom ta över familjeföretaget. Men Robinson ville hellre ut på äventyr och resa runt i världen. Så när han en dag var i hamnstaden Hull i England så blev han erbjuden att följa med på ett fartyg som skulle gå till London. Robinson funderade på om det verkligen var en bra ide men tillslut så blev suget för stort och han bestämde sig att följa med. Efter några dagar på fartyget så bröt en våldsam storm ut. Då slog en blixt ned i masten och vatten började forsa in. Kaptenen beordrade besättningen inklusive Robinson att rusa ner till pumparna och göra sitt bästa att rädda skeppet. Samtidigt som det hände så avfyrade kaptenen fyra skott upp i luften om hopp att någon skulle höra deras nödrop. Som tur var för Robinson och besättningen på skeppet så hörde ett annat skepp skotten och Robinson blev räddad…
    Skeppet som räddade dem satte kurs mot London och när Robinson var framme så glömde han snabbt sin hemska upplevelse och funderade på sitt nästa drag. Men snabbt insåg han att han inte skulle klara sig länge i huvudstaden utan pengar så han traskade ner mot hamnen om hopp att hitta ett fartyg som skulle tillbaka till Hull. Han fick reda på att inget skepp skulle till Hull inom de närmaste veckorna. Då såg Robinson ett fartyg som skulle direkt till Afrika. Han funderade om det var rätt beslut att ta en till resa till havs men ännu en gång så blev suget för stort…
    Nu var han på väg till Afrika! Men samma sak hände som förra gången så bröt en storm ut. Efter 7 dagar så höll stormen fortfarande på. Men då ropade en matros “land i sikte!”. Alla sprang upp på däck för att ta sig en titt. Men just då så hördes ännu en stor smäll. Skeppet hade ränt på ett undervattensskär. Besättningen hoppade på livbåtar men just då så kommer en enorm våg! Besättningen sköljs av livbåtarna in i det mörka havet. Robinson föll också ner i vattnet, men han blev medtagen av strömmen upp mot en klippa. Han slog i sitt huvud och han tappade medvetandet. Efter ett tag så vaknade Robinson upp och kollade ut, skeppet, besättningen, livbåtarna, allting var borta. Robinson hade räddat sitt liv!
    Kommer Robinson överleva?
    Finns det andra personer där han sköljdes upp?
    Hur ska hann få mat?
    Vilka problem kommer han möta?
    Överlevde någon annan från båten?

    SvaraRadera
  3. Jag läser boken Händelser vid vatten som är skriven av Kerstin Ekman. Boken handlar om Annie och Mia. Annie är Idas mamma och de lever i Dalarna upp på ett litet berg med en dam intill. Boken inledes med att Annie sover och vaknar plötsligt av att en bil kör in på gården, det är Mia som kommer hem men hon har med sig någon. Annie känner igen vem de är o blir rädd. Sen slutar kapitlet med att Mia kommer in och lägger sig och sover bredvid Annie. Nästa morgon så vågar Annia inte berätta för Mia att hon känner igen mannen hon var med förra kvällen och man märker att Annie är rädd för honom! De är en allvetande röst som berättar om va som händer.
    Vem är mannen som Mia var med och varför är Annie rädd för honom?

    SvaraRadera
  4. Boken jag läser heter Varghunden och är skriven av Jack London. I dem första tjugo sidorna jag läst handlar det om två män. De har 6st hundar, men en dag blir de 7st. En av männen märker det, men när han ska säga det till den andra mannen är hunden borta och de är 6st igen. Nästa dag är de bara 5 hundar. 1 hund försvinner varje kväll och männen har inte råd att förlora fler hundar De blir oroliga, men sedan ser de att orsaken är en varghona...

    Frågor:

    Jag undrar vad de kommer göra med honan?

    Kommer de att få tillbaka sina hundar?

    SvaraRadera
  5. Jag har läst boken Alice i Underlandet, skriven av Lewis Carroll och illustrerad av Tove Jansson.

    Boken börjar med att sjuåriga Alice som är huvudpersonen i boken är ute i trädgården när hon plötsligt ser en vit kanin dyka upp. Han plockar upp en klocka ur sin ficka och utbrister att han är sen. Kaninen skuttar vidare och Alice springer efter honom. Han skuttar ner i ett kaninhål och när Alice kollar ner i hålet faller hon. Hon faller flera mil. Efter att Alice faller ner hålet blir inget sig likt igen. Hon hittar en nyckel till en dörr som är för liten, dricker drycker som får henne att krympa och simmar i en sjö av sina egna tårar.
    Kommer Alice någonsin komma upp ur kaninhålet och vart leder den lilla dörren som ska låsas upp med nyckeln?

    Ingrid O

    SvaraRadera
  6. Jag läser boken jorden runt på 80 dagar som är skriven av Jules Verne. Den handlar om en gentleman som heter Phileas fogg och han bor i ett hus i London och han skaffar en betjänt som heter passepartout. phileas fogg slår vad med några andra om att det går att resa runt jorden på bara 80 dagar och för att bevisa det så måste han tillsammans med passepartout resa runt jorden. Passepatrout har också rånat englands bank och utnyttjar phileas fogg för att gömma sig från polisen. Genom att följa med phileas så kan passepartout få en chans att komma undan.

    frågor:
    kommer polisen att fånga passapartout eller kommer han undan?

    Kommer phileas fogg lyckas med att resa runt jorden i tid?

    kommer det att möta några andra på vägen?

    SvaraRadera
  7. Jag läser boken det lilla huset i stora skogen av Laura Ingalls Wilder.
    Boken handlar om Lauras familj som för 100 år sedan bodde djupt inne i Stora skogen vid Wisconsin i en liten stuga.

    Lauras familj bestod av Laura, hennes mamma, pappa, lillasyster Carrie och syster Mary. Huvudpersonen i boken är Laura som är en nyfiken flicka som samtidigt hjälper till med att skörda, laga mat osv. I skogen fanns det många djur och andra organismer som Laura både var rädd för men nyfiken. För att överleva under vintern måste pappa döda djuren för att ha något att äta. Man får vara med när pappan röker hjortkött som man har jagat själv och när han fiskat upp fisk med nät, skjutit björn, kokat gris, med mera. Det beskrivs mycket om hur pappan jagade och tillagade djur medan Laura sett på. Mot slutet av sida 17 skrivs det om hur pappan börjar smörja in lite björnfällor, det tycker Laura är häftigt.
    Samtidigt som han gör det kommer det in två katter som Laura och Mary beundrade mycket.
    Själva boken skrivs i “jag” perspektivet.

    Frågor:
    Kommer Lauras familj överleva den kalla vintern?
    Hur kommer det gå med björnfällan? Kommer de fungera?
    Hur kommer det gå med katterna?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Boken är även en väldigt populär barnbok som väldigt många vuxna läst.

      Radera
  8. Tom Sawyer

    Jag har valt att läsa boken Tom Sawyers som är skriven av Mark Twain.
    Översättning av Hugo Gyllander. Omslag och illustrationer av Per Silfverhjelm.

    Boken handlar om en unga olydig pojke som heter Tom. Toms mamma avled vid ung ålder så han bor med sin moster Polly med hans bror Sid i staden St. Petersburg i Missouri, Usa vilket boken än så länga bara har utspelat sig i.
    Tom är ganska ung, men inte för ung när boken utspelas eftersom man vet att han går i skolan och inte har kommit till den åldern att han insett att det inte lönar sig att skolka.

    Boken börjar med att Toms moster Polly fångar Tom på bar gärning när han stjäl sylt från skafferiet. Polly blir inte arg på Tom för hon mår dåligt att skrika på hennes döda systers son, men hon vet för varje gång hon inte bestraffar honom blir han mer och mer olydig.
    Vid denna tid var det dags för skola för Tom men skolan var inte riktigt hans grej, så han skolkade (Vilket Polly innerst inne visste om). Så istället för att gå till skolan badade han vid den lilla sjön som inte låg i närheten av skola. När han kom hem frågade polly fassa frågor om vart han hade varit och han ljög. Han sa att anledningen för att han har blött hår var för att de håller vatten på varandras huvud i skolan. Moster polly gick på det och lät Tom lämna matbordet. Men just då påpekar Sid färgen av träden på kragen som Tom alltid drog sönder när han tog av sig skjortan när han badade. Moster Polly hade sytt med vit tråd och nu var tråder svart. Vilket betydde att Tom hade lagat skjortan efter han dragit av sig den aggressivt när han badade tidigare den dagen.
    Moster Polly blir ganska arg men låter ändå Tom gå utan bestraffning.

    Nästa dag när han är ute och går runt i staden för att tänka på incidensen som hände igår träffar han en pojke på vägen. Pojken möter Toms öga och de står och tittar på varandra i ett tag, men efter ett tag börjar Tom säga att han ska klå upp den andra pojken. Man märker att Tom är på dåligt humör för han är ganska aggressiv och kaxig mot alla. Han och den andra pojken har en lång konversation vet som skulle vinna slagsmålet som används i bådas hot mot varandra.

    Jag undrar när Tom kommer möta Huckleberry Finn?
    Kommer killen han träffade på vägen vara med något mer i boken eller var det bara en engångs interaktion?
    Kommer moster Polly alltid tycka att Tom är en oduglig pojke som inte gör någon nytta eller kommer hon ändra sig ?
    Har Tom några andra syskon/familjemedlemmar?

    Av Maya Eriksson

    SvaraRadera
  9. Jag läser “Den flygande holländaren”
    Återberättad av:Maj Bylock. Författare: Frederick Marryat.
    Det handlar om en fransk pojke vid namn Filip Van Der Decken. Boken utspelas i staden Terneuzen i Holland. Han bodde hemma hos sin mamma i ett väldigt gammalt hus som hade varit väldigt fint innan hans Far försvann när filip var två. Filips Mor hade börjat bli väldigt trött och sorgsen när han blev äldre. Han såg hur hon började bli allt blekare och magrare på den sista tiden. Filip började tro att hon var sjuk. Det var ett rum i deras hus med ett stort lås på som var nyfiken på men hade aldrig fått gå in där allt hans mamma sa va”Det vi har i det där rummet kommer göra oss en dag göra oss rika”
    Fråga:Vad finns det i rummet?

    Av Alexander Klum

    SvaraRadera
  10. Jag har läst "Robin Hood" bearbetad och översatt av Jolo.

    Nu har jag läst 27 sidor som motsvarar 2 kapitel. Hittills i boken har det här hänt: Robin var påväg till en skyttetävling i slottet, på väggen dit träffar han på ett par skogsvaktare som börjar reta honom. De gör ett vad med honom att han inte kan träffa en ren som går på 100-metersavstånd, när han träffar renen så skrattar alla för att de lurade honom till att skjuta en av kungens renar. De går sedan till attack mot honom men då skjuter Robin en av vakterna i bröstet. Han springer sedan iväg och har varit efterlyst ända sen dess.

    Huvudpersonen är ju såklart Robin Hood men andra viktiga karaktärer är Lille John och hans gäng i skogen. Det utspelar sig i England.

    Jag undrar om de kommer ta fast Robin och vad som händer då?

    SvaraRadera
  11. Kap 1 Sherlock Holmes Äventyr
    Boken som jag läser heter Sherlock Holmes äventyr och är skriven av Sir Arthur Conan Doyle Estates, översatt till svenska av Nils Holmberg och omslag tecknat av Ola Ericson. Efter att ha läst ca 20 sidor av boken så har jag fått en ganska bra bild av vilka boken handlar om, huvudpersonerna Sherlock och hans assistent Doktor Watson. Sedan har även andra kommit fram i kapitlet, Mrs Hudson, Helen Stoner och hennes syster Julia Stoner och Systrarnas styvfar Grimsby Roylott.

    Kapitlet/boken börjar med att Watson berättar om Sherlock och hans metoder och annat om honom, tex. att han inte jobbar för polisen utan som privatdetektiv osv. Sedan börjar själva kapitlet. Det börjar med att Watson blir väckt av sherlock för att de har fått in ett fall. En kvinna vid namn Helene Stoner kommer in helt desperat efter Sherlocks hjälp. Hon är desperat efter att få veta vad som verkligen hände hennes syster Julia natten då hon tragiskt avled och hon känner att ingen bryr sig om att verkligen få svar. Sherlock kännde igen namnet stoner eftersom att familjen stoner var en av de rikaste familjerna i hela England tills 1700 då några av familjesläktingarna ärvde pengar och blev besatta av att spendera dem på spel och vad. Just nu så bodde Helen med sin styvfar Grimsby Roylott, men han var en mycket aggressiv man och stängde ofta in sig i huset och om han någonsin gick ut hamnade han nästan alltid i bråk och de enda vänner han hade var zigenarna som hade slagit läger på björnbärsbackarna. Men han var även väldigt förtjust i indiska djur, han hade i nuläget en gepard och en babian.

    2 veckor innan Julia skulle gifta sig så satt hon inne i helens rum och pratade med Helen, runt kl 11 på kvällen när Julia skulle gå in till sitt rum och sova stannade hon plötsligt i dörröppningen och frågade Helen, - Har du hört någon vissling om nätterna, för varje natt nu så har jag hört en lätt men tydlig vissling runt 3 tiden på nätterna. - Nej det har jag inte sa Helen, det kanske bara är någon av Zigenarna i lägrena. En bit in på natten hörde Helen ett förskräckligt skrik från Julias rum, Helen sprang in i korridoren och hörde till sin förskräckning ett visslande ljud. Plötsligt stannade Helen upp och dörren öppnades långsamt till julias rum. I dörröppningen stod hennes syster, stel av skräck och med ansiktet blekt av fasa. Hon sjönk till golvet och fick kramp och när helen försökte hjälpa henne så skrek Julia Å min gud! Helen, Helen! Bandet! Det spräckliga bandet och pekade mot styvfaderns dörr. Nu var det två år sedan att Julia hade dött och en natt när Helen satt och tänkte på Julias död hörde hon precis det ljud som hennes syster hade beskrivit, en tydlig vissling.

    Efter att hon hade berättat allt detta för Sherlock och Watson, så tänkte detektiverna åka till platsen där allt hade hänt och Helen skulle uträtta några ärenden i london. Och sedan slutar kapitlet.

    Frågor:
    Vad hände Julia den natten?
    Kommer Sherlock att lyckas lösa fallet?


    SvaraRadera
  12. Robinson kruse

    Jag har valt att läsa Robinson kruse,skriven av Daniel Defoe, illustrerad av Sussi Bech och återberättad av Peter Gotthardt.

    Robinson vaknade på ön och märkte att ingen var där men han såg skeppet som hade kapsejsat ute i vattnet, han simmade dit och hittade mat, vatten, vapen o.s.v men sedan hittade han också en liten hund som han döpte till Trofast, han simmade i omgångar men tillslut valde han att göra en liten flotte som han kunde ta alla saker han hittade på. När han kom tillbaka till ön så började han göra läger och jaga för att få ännu mer föda och sedan började han också träna upp Trofast till att jaga så att de kunde jaga tillsammans.

    Det jag tycker boken verkar handla hittills är att Robinson Kruse (huvudpersonen) ska försöka fly från en ö och hitta fastlandet och komma hem igen eftersom han har kommit bort men det går inte riktigt lika bra som han hade tänkt sig eftersom det finns Kannibaler på ön bredvid. De personer som boken verkar handla om är ju han själv Robinson men sen så möter han olika människor på vägen som blir hans kompisar som t.ex fredag (En person) men han får också djurvänner, hans papegoja och hans hund. Miljön är väldigt tropiskt med stränder, värme och träd iallafall på ön men i hans hemstad så var det inte så tropiskt utan bara en stad med massor med människor. Det är Robinson själv som berättar vad som händer och då vet man ju att han kommer överleva.

    Kommer Robinson kommer att träffa några fler personer?
    Kommer han komma ifrån ön?
    Kommer hans papegoja dö?
    Kommer han träffa sin pappa igen?

    Av Adam Ullenhag

    SvaraRadera
  13. Jag läser djungelboken av Rudyard Kipling. Den utspelar sig någonstans i sydamerika kring kolonisationstiden.Hittills har pojken Mowgli varit huvudpersonen. Boken är skriven i tredje person vilket tyder på att den har flera huvudpersoner som kommer senare. Det enda jag undrar är vad som händer härnäst.

    SvaraRadera


  14. Boken heter “Barnen från Frostmofjällen” och är skriven av Laura Fitinghoff . Den handlar om sju barn och deras get. Barnen bor i Ångermanland och miljön är fjällvärlden. Det är långt mellan gårdarna och mycket skog.

    Boken utspelas troligen under början av 1900-talet, den är skriven 1907. Det som har hänt hittills i boken är att barnens mamma dog och deras pappa hade dött tidigare. Man får veta att barnen riskerade att bli sålda på fattigauktion om de stannade kvar hemma, så istället rymde de och tog med sig en get som hette Gullspira. Geten gav dem sedan värme och mat. De vandrade genom en stor skog ganska länge och hade problem med mat. Sedan kom de fram till en by eller stad där de träffade någon som kallades för Ladd-Pelle och de fick bo hos honom, men de behövde ju självklart jobba för att han skulle ge dem husrum och mat. De gav sig sedan av för att hitta någon “glasögonkarl”. Efter en tid så försvinner Märta-Greta och Ante går tillbaka en bit för att försöka hitta henne, men det gör han inte och de tror att hon är död. Egentligen hade en häst tagit med henne till sin ägare. Ägaren till hästen tar med sig barnet hem till sig.

    Jag undrar om Märta-Greta och de andra kommer att återförenas i slutet av boken?
    Kommer de få någonstans att bo?
    Kommer de att bli tagna av socialnämnden?

    Av Calle Ahlsén

    SvaraRadera
  15. Boken jag läser heter Dracula och är skriven av Bram Stoker.
    Boken börjar med att advokaten Jonathan Harkers som kommer från staden Whitby, Yorkshire som ligger i England åker till Greve Dracula för att hjälpa honom att köpa hus i London men det han inte vet är att Dracula är en vampyr.
    När Jonathan är hemma hos Dracula börjar han märka skumma saker som att tex Dracula inte syns i speglar, har två vassa tänder och att när Jonathan började blöda drog sig Dracula mot honom för att röra vid blodet men blev lugn och gick när han stötte till korset runt Jonathans hals. En dag när Jonathan tiddade ut genom fönstret kunde han se hur Dracula förvandlades till en fladdermus och flög ut genom fönstret som var under honom. Senare går han in i ett rum längst ner. Där ser han ett par kistor, han går in och öppnar ena kistan. Där ligger Dracula och sover med öppna ögon men vaknar av att Jonathan öppnade kistan så i panik tar Jonathan en spade och slår till Dracula. Han springer sedan upp till sitt rum så fort han kan, nu visste Jonathan att Dracula var en vampyr. Dagen efter ser han att någon hämtade kistorna och åkte sedan iväg. Jonathan måste komma på ett sätt att rymma så att han kan stoppa Dracula från att flytta till London.
    Frågor: Lyckas han fly och hinna ikapp Dracula? Vad fanns i de andra kistorna?

    SvaraRadera
  16. Jag läser boken Ringaren i notre-dame, av Victor Hugo som återberättas av Maj Bylock.
    Hittills har jag läst 20 sidor av boken,och nu ska jag sammanfatt lite om dem 20 sidorna. Boken handlar om en stad som heter Notre-dame. I den lilla staden blev en mors dotter utbytt mot en liten pojke som hade puckel rygg och ett utstående öga med ett haltande ben. Mamman namngav pojken till Quasimodo för att det betydde “inte riktigt färdig”.
    Mamman övergav Quasimodo på en bänk och senare tog en präst hem honom som bodde i kyrkan. Boken är i tredje persons perspektiv och utspelas i stan.
    Mina frågor till boken är 1. Har Quasimodo en förbannelse? 2. kommer man få veta vem som är hans biologiska mamma?

    SvaraRadera
  17. Dr Jeckyll och mr Hyde av Robert Louis Stevenson, återberättad av Pauline Francis.

    Boken utspelar sig i London, England. Det börjar med att en man som heter mr Enfield ser en man som misshandlar en 9-årig tjej på gatan. Han blir nyfiken och vill ta reda på mer om mannen. Det visar sig att mannen heter mr Hyde och beskrivs som omänsklig, konstig, obehaglig och kort. Senare får mr Enfield har misshandlat ännu en person och dessutom till döds.
    Mina frågor om boken: Vem är doktor Jekyll som nämns i det första kapitlet? Varför är mr Hyde så konstig?

    Av Noa de los Santos

    SvaraRadera
  18. Det där var en sammanfattning av de 20 första sidorna

    SvaraRadera
  19. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  20. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  21. Jag läser boken Skriet från vildmarken som författaren Jack London har skrivit.
    Boken handlar om hunden Buck som är en hund som blir bortrövad och han hamnar bland några guldgrävare. Han blev slagen av en påk några gånger för att han försökte gå till attack. Buck bodde i den soliga Santa Clara Dalen. Han bodde i ett stort hus som kallades domaren Millers gård.
    Hur kommer det gå för Buck i vildmarken?

    SvaraRadera
  22. Jag läser jorden runt på 80 dagar av Jules Verne och den mest berömda Jules Verne boken. Hittills så har Phileas fogg bråkat med stadens ledare om en plats vid makten om staden. Han slog vad om att han kunde åka jorden runt på 80 dagar och om han klarade det så skulle han få denna plats men stadens ledare tyckte att det var omöjligt så de gick med på vadet. Phileas och hans betjänt börjat sin resa runt jorden. Phileas och hans betjänt (passpartou) började i london och har kommit hela vägen till till indien. Det har förändrats mycket sen 1800-talet för att nu så kan man åka jorden runt på bara 80 timmar. Det fanns inga bilar så man var tvungen att resa med häst och vagn, båt eller tåg. Deras res plan var ganska bra för att de var tvungna att vara säkra att de skulle funka men om ett liten sne steg så kunde allt vara förlorat. Men phileas vet inte att han misstänks som en bank tjuv så han måste hålla sig på sin vakt.

    Tror ni att han kan åka jorden runt på 80 dagar?
    kan det verkligen phileas som rånade banken?

    SvaraRadera
  23. Frankenstein :av Gertrud Malmberg

    Boken handlar om Victor Frankenstein och Frankensteins monster. Victor är en professor som utforskar om hur livet fungerar och försöker skapa en egen varelse. Vitctor åker till Tyskland för att studera och börjar då att skapa sin varelse. Victor hittade ben och andra kroppsdelar från gamla gravar och Victor lyckas få varelsen till liv och då när varelsen vaknar upp så märker Victor att han har skapat ett monster…
    -Jag undrar om Victor kommer bli vän med Monstret till slut.
    /E.C.

    SvaraRadera

Slutet gott - allting gott, eller ….? Nu börjar du säkert närma dig slutet på din bok. Det finns ett gammalt talesätt som heter &qu...