onsdag 17 januari 2018

Tid … 

Hoppas att det går bra med din läsning! Nu är det dags för nästa uppgift till din ungdomsklassiker …

Under vilken tid utspelas boken och hur märks det, tycker du? Ge några tydliga exempel på hur du märker av tiden i din bok. Hur skulle dina exempel sett ut om boken hade skrivits idag?  Då fick man kanske gå eller ta en hästskjuts om man hade råd när man skulle någonstans, medan man idag kanske åker bil, buss eller tar en taxi.

Skriv nedan i kommentarsfältet senast fredag v 4. /Åsa

17 kommentarer:

  1. Robinson Kruse (TID)

    Jag har valt att läsa Robinson Kruse, skriven av Daniel Defoe, illustrerad av Sussi Bech och återberättad av Peter Gotthardt.

    Jag skulle säga att boken utspelar sig för väldigt länge sedan ca 1632 eftersom det inte finns några bilar, man åker med gamla skepp (alltså stora skepp som är gjorda av trä och har segel istället för motorer), ingen teknologi och dessutom var det att fadern bestämde som t.ex när han sa att Robinson inte skulle bli sjöman utan hantverkare. Om boken skulle ha utspelats sig idag så skulle det finnas bilar, teknologi och med denna teknologi så skulle bara Robinson Kruse ringa med telefon och komma bort ifrån ön kanske genom helikopter. Förr i tiden använde man ju väldigt mycket båtar/skepp men ifall boken skulle ha utspelat sig idag så tror jag båtarna skulle vara utbyta med flygplan eftersom man åker mer flyg än båtar i dag medans på den tiden så åkte man inte ens flyg vilket jag skulle tycka var bra ifall det var så idag (att man åker mer båt) eftersom då skulle inte miljön förstöras lika mycket men jag skulle fortfarande tycka att man skulle kunna åka flyg men att det skulle kosta mycket, mycket mer. Idag skulle heller inte fadern få bestämma vad sonen ska bli och inte bli.

    SvaraRadera
  2. Tid Gustav S
    Boken utspelas på 1600-talet, men det är inte helt uppenbart. Man kan märka att Robinson reser med båt istället för bil eller flygplan, men folk åker båt än idag så det är inget som man märker att det är en gammal tid. Det man kan se är att skeppet har mastar som man använder för att segla istället för att ha moderna motorer som skulle vara mycket enklare. Eftersom det mesta av boken utspelas på en öde ö så får man inte en jättestor uppfattning av teknologin utan mest befinner han sig i ociviliserad miljö. Där får han leta efter mat och vatten. Hade det varit nutid så kanske det skulle vara enklare att ta sig ifrån ön men det skulle också kunna vara svårare. Idag så skulle man kunna komma med räddningshelikopter men när det var 1600-talet så åkte man mycket mer båt och då skulle man kanske kunna se och hämta upp personen enklare. Idag så åker man så mycker flygplan så om någon skulle åka förbi och se så skulle det vara svårare att landa med en massa passagerare och sedan hämta upp personen.

    SvaraRadera
  3. I den första meningen av boken står det att det utspelar sig för över hundra år sedan. Man märker att boken utspelar sig för ganska länge sedan för att det var vanligare förr att man kärnade sitt eget smör som de gör hela tiden i boken och pappan går alltid ut och skjuter djur som de äter. De har typ inget kylskåp eller frys heller för de torkar och saltar all mat så att den ska hålla sig hela vintern. De har en vind där de hänger lökar och paprikor i taket och har tunnor med fisk som man ofta hade förr. I början av boken står det också att deras farbror en gång kom och hälsade på dem och då red han på en häst dit. Pappan brukar också åka runt med häst och vagn. Laura och hennes systrar går Inte i skolan och föräldrarna har inget jobb. Pappan bara jagar hela dagarna och mamman tillsammans med barnen lagar mat, tvättar och städar.

    SvaraRadera
  4. Titel: Varghunden
    Författare: Jack London.

    På baksidan av boken står det att den utspelades i den kanadensiska vildmarken från 1876-1916. Man märker att boken är gammal eftersom att de två männen tar sig fram med en släde som dras av hundarna. De nämner också att de är fattiga och jabar ute i vildmarken. Det finns inga kvinnor med i boken än, bara varghonan. Männen har också engelska namn, Henry och Bill. De åker också till platser som har engelska namn t.ex Fort Mc Gurry.

    SvaraRadera
  5. Jag läser boken Oliver Twist som är skriven av Charles Dickens. Den utspelar sig i en liten stad i England under vad som verkar vara 1800-talet eftersom att det bland annat finns fattighus. Det är i ett av dessa fattighus som huvudpersonen Oliver Twist föds och bor innan han hamnar på barnhem. En dag kommer en man till barnhemmet och tar med sig Oliver därifrån. Han får börja arbeta i en butik där ägarna och de andra arbetarna slår och behandlar honom illa. Han lyckas rymma under en natt och ger sig ut på en resa mot London i hopp om att kanske komma till ett bättre ställe, istället träffar han olika människor och han börjar kastas runt mellan, snattare, inbrottstjuvar och andra farliga personer. Vilken tid det är i boken märks på beskrivningarna av London, folks kläder och utseende och på deras gammaldags språk. Jag märkte det mycket på några av de människor Oliver träffar i London. Han bor ett tag hos en gammal man som tar hand om ett gäng pojkar i hans ålder. De försörjer sig genom att tjuva folks plånböcker, näsdukar och väskor. Den gamla mannen, Fagin har lärt upp alla pojkarna till att vara smidiga ficktjuvar. De alla bor i ett enda mörkt rum i en byggnad där ingen hittar dom. Alla pojkarna är fattiga, hemlösa eller föräldralösa. Boken ger en verklighet av hur det skulle kunnat vara ett föräldralöst och oönskat litet barn på denna tiden. Hade man jämfört handlingen med om boken hade varit skriven idag hade mycket varit annorlunda. Man får längre inte slå barn, eller sätta dom i arbete. Barn idag blir bättre behandlade, det är mer koll på folk. Ett till exempel på det är barnhemmet som Oliver flyttar från, alla trodde att föreståndarinnan var en snäll kvinna som tog bra hand om barnen. Egentligen la hon undan barnens mat pengar till sig själv och lät ungarna svälta nästan jämt. När Oliver rymt från butiken så tar han sig tillsammans med en annan kille han möter till fots ända till London, idag kan man tänka sig att ett barn hade försökt smygåka på en lastbil eller lifta. Handlingen genom boken får en att undra om Oliver någonsin kommer att hitta ett riktigt hem.

    SvaraRadera
  6. Robin Hood av Jolo

    Jag tror att berättelsen utspelar sig på medeltiden. Det är för att de använder många medeltida ord, t.ex "nådige herre" och "fagra drottning". Ett annat exempel är att de rider eller åker häst och vagn, det finns inga spår av bilar eller bussar.

    SvaraRadera
  7. Det utspelar sig i mitten av 1600-talet det kan man märka på hur de talar , vad de tror på tex när de sjunger sjömansvisor på sida 15. Man kan också se hur deras hus ser ut och därmed få en uppfattning på hur de levde. De använder bara båtar för att färdas och Filips far hade också försvunnit till sjöss. Man vet att hans mor avled på grund av en förkylning vilket betydde att de hade några mediciner och läkare.
    Några exempel på gamla ord: Far = Pappa Aber = oväntat hinder, for = åkte.

    SvaraRadera
  8. Titel: Det lilla huset i Stora skogen
    Författare: Laura Ingalls WIlder
    Bokförlag: rabén&sjögren

    Redan på första sidan stod det att boken utspelade sig för över hundra år sedan. Det står även på baksidan att författarens populäraste böcker utspelar sig i slutet av 1800-talet. Man märker det genom allt arbete de gör på sin gård. T.ex så jagar pappan mycket som familjen sedan äter eller sparar. Istället för att ha frys på den tiden torkade man och saltade maten för att den inte ska ruttna eller mögla under vintern och hålla sig så att man kunde äta det. På vinden förvarade de skinkor, lökar och paprikor på en lina längs taket, samt tunnor med fisk. För att laga maten använde mamman en järnhäll och en hackkniv med träskål för att skära kött.
    I ett snäpp står det om hur Lauras fabror kommer och hälsar på ridandes på en häst. Det beskriver hur folket på den tiden färdades, alltså med en häst. Man märkte även att det inte stod om Lauras och hennes systrars skolgång, alltså betyder det att de inte gick i skolan.

    I själva boken ser jag en stor stereotyp, att pappan gör allt jobb utomhus som att jaga, bygga osv medans mamman lagar mat, städar och tar hand om barnen.

    Om de skulle leva nu tror jag att de skulle ha en mer utvecklad gård med mer mekaniska föremål som går på el, som på en nutida bondgård. Barnen skulle gå i skolan och mamman och pappan skulle fördela sitt arbete mer. De skulle också färdas mer i bil och ha det vi i princip har nu.

    SvaraRadera
  9. Tid Sherlock Holmes äventyr
    Jag tror inte att boken händer på så gammal tid eftersom att de åker tåg och taxi. De använder inte heller så mycket teknologi som mobiler och datorer, utan Sherlock antecknar mer med papper och penna. De använder också ganska gamla ord som säkerligen, förgäves och slutligen. Så jag tror att boken utspelar sig någonstans mellan 1900-2000 talet. Om boken hade varit skriven idag så hade nog de åkt mer bil och haft mer teknologi.

    SvaraRadera
  10. Dracula av Bram Stoker


    Det står i boken att det utspelas under 1800-talet , det märks bla eftersom de åker häst och vagn , sjukvården är inte så bra och de har inte så mycket elektronik. Om boken hade varit skriven idag så hade det nog funnits mer fordon, elektronik och bättre sjukvård.

    SvaraRadera
  11. Jag läser boken Alice i underlandet

    Hittills är det lite svårt att veta när boken utspelar sig, men eftersom Alice inte verkar ha någon mobil tror jag att det var ett tag sen. Man märker också lite på hur de pratar med varandra och orden de använder att det inte är någon ny bok.

    SvaraRadera
  12. titel: jorden runt på 80 dagar.
    Författare: Jules Verne.

    Det står i början av boken att det utspelar sig år 1872, Man märker också att det var väldigt länge sedan det utspelar sig för att t.ex. så för att färdas så använde man vagnar med hästar istället för bilar också hade man inte uppfunnit flygplanet än. När phileas fogg ska ge sig iväg för att resa jorda runt så färdas han i princip enligt sin tidsplan bara av postbåt och tåg när han ifall boken skulle utspelas i nutid bara kunde tagit flygplan och hade hur enkelt som helst klarat att resa jorden runt på 80 dagar

    SvaraRadera
  13. Tid
    Titel: Tom Sawyer

    Jag skulle säga att boken utspelar sig på 1880-talet
    Jag tror detta för att de använder ord som vi nu för tiden inte skulle använda, till exempel vemod, mulatter och jackslaget.
    Det finns också ord i boken som är rasistiska, till exempel säger dem de grövre och nedtryckande ordet för mörkhyade. De sa bara detta för att trycka ner dem mörkhyade och för att göra så att de kände sig mindre värda än vita. Detta är såklart inte acceptabelt nu för tiden, men då var de det eftersom man inte hade någon respekt för några andra än vita.
    Man vet också att de använder ris som bestraffning, vilket betyder att man fick slå och bestraffa barn.

    Förr i tiden var alla religiösa och det finns ett kapitel i boken som heter “Tom “utmärker” sig i söndags skolan”. I kapitlet får man vara med en söndag när det är söndagsskola. Det var en självklarhet att man skulle vara religiös men i början av boken får jag uppfattningen att Tom inte tror på gud och tror att söndagsskola inte är så nödvändigt eftersom han fuskar till sig bibeln i slutet av kapitlet. Men senare i boken ser man hur han utvecklas i mogenhet, troende och användningen av ord.

    Man vet att han går överallt vilket antagligen betydde att det inte fanns några bilar.
    Det står också att han går barfota, vilket många barn förr i tiden gjorde för att de inte ville använda deras skor i onödan. Så till exempel så on Tom bara skulle ut och hämta vatten i brunnen skulle han så klart gå barfota för han ska inta använda sina skor i onödan.

    SvaraRadera
  14. Min bok utspelar sig på 1400-talet. På baksidan av boken står det att den är utspelad på 1400-talet i Paris. Man märker av att det är 1400-talet för att om man inte gör som "ledaren" säger så blir man avrättat eller bränd. Man märker också av det för att det är en liten stad med vakter som vaktar gatorna och teatrar på gatorna för att folk ska tjäna pengar till sina fattiga familjer.

    SvaraRadera
  15. Min bok heter Huckleberry Finn.

    Boken utspelar sig för ett tag sedan i USA, man märker att det var länge sedan som boken skrevs för att den har skrivits på ett gammalt språk och man tar sig fram på hästar eller vagnar dragna på hästar. Det är också väldigt racistiskt och det var det för ett tag sedan i USA.

    SvaraRadera
  16. Jag tror boken Frankenstein utspelar under 1800/1900-talet efter språket dom använder och beskrivningarna på hur tex. städer ser ut. Dom pratar på gammaldags svenska tex. “Far var glad att se mig”. Victor var också tvungen att gifta sig. Städerna var med gamla hus och krokiga gator och hela berättelsen får en att tänka lite på 1800/1900-talet.
    /E.C.

    SvaraRadera
  17. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera

Slutet gott - allting gott, eller ….? Nu börjar du säkert närma dig slutet på din bok. Det finns ett gammalt talesätt som heter &qu...